Zadruga Konopko skupaj s Kmetijsko gozdarskim zavodom Maribor izvaja projekt »Vloga industrijske konoplje pri prilagajanju podnebnim spremembam in varovanju virov v kmetijstvu«. V sklopu tega smo se na posestvu Vrhivšek udeležili dveh triurnih delavnic »Konoplja v kulinariki« in »Izdelava eteričnega olja iz konoplje in uporaba v kozmetiki«, kjer smo spoznali tudi postopek destilacije konoplje.
Živimo v času, ko je prehranske in kozmetične ponudbe na pretek. Kaj izbrati, da bo za nas in za naše bližnje res zdravo, pa je večna dilema, ko stojimo pred polnimi trgovinskimi policami. Nekateri za to poskrbijo sami, z lastnim vrtičkom in polno shrambo vloženih izdelkov ali z lastno izdelavo posameznih kozmetičnih izdelkov za nego svoje kože. Kako in predvsem zakaj so lahko konoplja in njeni izdelki del naše prehrane in kozmetike ter kako lahko pozitivno vplivajo na počutje in stanje kože?
Medtem, ko se pridelava in priprava pridelkov za prodajo, kot na primer čiščenje, luščenje, sortiranje ipd., torej postopki, ki še ne pomenijo predelave pridelka štejejo kot osnovna kmetijska dejavnost se predelava uvršča med dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
Več v prispevku TUKAJ.