Opis področja
Sadjarstvo ima na območju Slovenije dolgoletno tradicijo in velik potencial za nadaljnji razvoj tako zaradi ugodnih pedo-klimatskih razmer kot tudi zaradi pomena sadja pri zdravi prehrani. Slovenski sektor sadja ima realne možnosti za tehnološki napredek in velik razvojni in tržni potencial, kar med drugim izvira iz naravnih danosti, tradicije, uveljavljenosti okolju prijaznih načinov pridelave in možnosti za nadaljnji razvoj na tem področju.
V zadnjem desetletnem obdobju je opazen rahel trend povečevanja ekstenzivnih sadovnjakov, medtem ko je bil obseg površin intenzivnih sadovnjakov v tem obdobju stabilen. Trend naraščanja površin intenzivnih sadovnjakov je opazen pri lupinarjih, jagodičju, zmanjšanje površin je opazno pri koščičarjih kot tudi pri jablani. V letih 2007–2018 je sadje v skupni vrednosti kmetijske proizvodnje predstavlja med 4,5 in 8,4 % ter v vrednosti rastlinske pridelave od 8,9 do 16,3 %. V letu 2019 je bil ta delež sadja zaradi znatno manjšega obsega pridelave najmanjši do zdaj in je znašal le 4,1 % skupne vrednosti in 7,4 % vrednosti rastlinske pridelave (vir. Kis, poročilo).
V tehnologiji pridelave sadja prevladuje integriran način pridelave, v katero je bilo v letu 2014 vključenih 714 kmetijskih gospodarstev z 2.973 hektarji sadovnjakov. V letu 2016 je kmetijsko okoljska in podnebna plačila izvajalo 476 sadjarjev na površini 2.061 hektarjev.
Sadjarstvo v sloveniji zajema okrog 2% površin. V letu 2019 je skupna površina nasadov obsegala 10.765 hektarjev. Povečale so se predvsem površine ekstenzivnih nasadov. Površina ekstenzivnih nasadov je znašala 6.500 ha, ter intenzivnih okrog 4.200 ha. Jagodo pridelujejo na 112 ha.
Namen sadjarskega centra je spodbujanje sadjarstva, saj je zaradi svojega geografskega položaja v največjem pridelovalnem območju jablan in s svojimi nalogami prispeva k razvoju.
Certifikat IZBRANA KAKOVOST za ČEŠNJE IN JABOLKE.
Aktualne povezave
Sadjarstvo 2024
Svetovni dan jabolk
Izboljšanja rodnega nastavka s pomočjo giberelinske kisline in proheksadion kalcija
Introdukcija v Sloveniji
Zakaj degustirati jabolka
Rezultati naloge introdukcije programa javne službe za sadjarstvo
Nove sorte jabolk v nalogi introdukcije Sadjarskega centra Maribor
Kakovost plodov jabolk
Nove sorte, nove možnosti - Inored Story
Gojenje sort jabolk z odpornostjo na škrlup - Bonita
Po poteh Fujija
Redčenje plodov zaseda pomembno mesto v tehnologiji pridelave jabolk
Podlage za jablano, ki bi ob spremenjenih klimatskih razmerah lahko bile persprektivne
Pomen kakovostnega pridelovanja jabolk za sodobnega potrošnika
Pridelovanje jabolk je v letu 2021 zaznamovala pozeba
Kako preprečiti zmrzal
Izkušnje proti pozebne zaščite jablan v letu 2020
Stare sorte pomemben del kulturne dediščine
Protitočna mreža je nujna tehnologija v trajnih nasadih
Pregled stanja na področju zatiranja plevelov v sadovnjakih
Ariane Les naturianes
Škropljenje ekološko pridelane hrane?
Praktična izkušnja preskušanja PlanTonic
Vsebnost hranilnih snovi pri sadju se razlikuje
Ohranjanje kakovosti tal in pestrost življenja v nasadu je ključnega pomena za dober razvoj, rast in pridelek
Med Alpami s soncem obsijana jablana kot zaščiten geografski proizvod Južne Tirolske
Vzgojna oblika, prilagojena za robotsko obiranje
Češnja
Tehnologije in pomen češnje v Sloveniji
Sliva ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo pridelovanja, ohranimo jo
Strategija upravljanja utrujenih tal
Naravne rešitve za izboljšanje ekosisitema